Project Description

De Pol were appointed to obtain planning permission for the extension and alteration of Bury Grammar School to provide new lecture theatre, sixth form college, recreation area, cafe and entrance hall. The £1 million project involved construction of a single storey extension based on a modern design with a mixture of glazing, zinc sheeting and flat roofs.

Our role involved obtaining planning permission for the alterations to the historic building which dates to pre-war early 1900’s and was promoted for listed status by the Council. Achieving a positive outcome required substantial negotiations with the Council to agree a design and we liaised with English Heritage to gain their support to the scheme. An additional complication was ensuring that adequate car parking was provided, due to the loss of some parking areas within the grounds.

Unfortunately the Council’s planning committee refused the application first time round due. We advised the client on the merits of an appeal and a resubmission including the instructing a Barrister from Kings Chambers and co-ordinating a heritage expert to give advice on the applicant’s behalf. Following receipt of the advice, we prepared and resubmitted the application with a revised design and supporting evidence and the application was then approved.

The project allowed the school’s senior staff to achieve their aspiration of partially moving away from the traditional separation of girls and boys at the Grammar School and back to their roots of having mixed gender education areas.