Project Description

Householder planning permission was successfully obtained from Ribble Valley Borough Council for the extension of a former farmhouse, the erection of a pool house and the construction of a connecting subterranean link within the Forest of Bowland Area of Outstanding Natural Beauty (AONB).

Development within an AONB is subject to strict control and De Pol worked closely with Council officers and architectural consultants, David Cox Architects, to design an attractive scheme which responded to the character of the original dwelling and surrounding area.

De Pol opted to take a three staged approach in order to secure our client’s aspirations. Firstly we submitted a planning application for the erection of an orangery and a contemporary glazed link building to the existing dwelling. Once this was approved we submitted an application for a Certificate of Lawfulness, demonstrating to the Council that the erection of a detached pool house, comprising 160 square metres of floorspace, would not require planning permission under the terms of the General Permitted Development Order (GPDO). This was confirmed by the Council. De Pol then subsequently secured planning permission for the construction of an underground link corridor between the host dwelling and the proposed pool house, on the basis that the development would preserve the existing character, setting and visual amenity of the AONB.